Schoonmaak is mooi en dankbaar beroep

“Het succes van een hotel zit ‘m in de housekeeping. En daar is meer voor nodig dan een basisopleiding schoonmaak. Hotelschoonmaak vereist andere handelingen, zoals bedden opmaken, maar ook het omgaan met andere omstandigheden, zoals een wisselende bezetting en beleving. Je hebt te maken met gasten. Als wij ons werk goed doen, kunnen hotelmedewerkers hun eigen werk goed doen en gasten van hun verblijf genieten” aldus commercieel directeur Richard van Zon van Stoffels Bleijenberg. Stoffels Bleijenberg – ondernemend, deskundig en altijd dichtbij – is het Zeeuwse schoonmaakbedrijf van de facilitaire familieketen Vebego, met hotelschoonmaak als specialisme.

Trots gevoel

“Groot in Zeeland, goed in Brabant”, zo typeert Richard van Zon de 65-jarige Stoffels Bleijenberg. Zeeland, de provincie die jaarlijks goed is voor ruim 11 miljoen overnachtingen, wordt hard getroffen door de coronamaatregelen: alle leisure-locaties zijn deze maanden dicht in een tijd waarin de piek – met Pasen – begint. De missie van Stoffels Bleijenberg blijft als vanouds onveranderd: “Als regionale schoonmaakpartner steven we continue naar marktleiderschap in onze regio. Kwaliteit en aandacht voor de mens staan centraal, voor onze klanten én onze medewerkers. We willen gezien worden als een werkgever waar medewerkers trots op zijn.”

Medewerkers zijn sleutel tot succes

Een van de waardevolle tools die Stoffels Bleijenberg hiervoor inzet, zijn opleidingen. “We hebben een hoteltak, waarmee we ons richten op een van onze specialismen: hotelschoonmaak. Los van een basistraining heb je daarvoor bijvoorbeeld ook hospitality-vaardigheden nodig. Bij hotelschoonmaak heb je te maken met een specifieke werkwijze met andere handelingen en andere omstandigheden, zoals bedden opmaken en beleving. We willen ons nog verder op laten leiden op het gebied van hotelschoonmaak en gastvrijheid, hospitality. Hoe gedraag je je als houskeeper naar de gasten? Daarin ondersteunt UL-Team ons. We zijn onze samenwerking net gestart, de eerste training is heel positief ontvangen. Onze collega’s waren vol lof over de trainer: veel kennis aan de technische kant, maar ook veel verstand van de hotelbranche. Ook onze supervisors zijn getraind in technieken, waarmee ze op positieve en resultaatgerichte wijze hun medewerkers kunnen aansturen. Dit is erg belangrijk in deze branche van hollen en stilstaan. Medewerkers zijn immers de sleutel tot succes.”

Altijd dichtbij

Vanuit de kernwaarde ‘altijd dichtbij, letterlijk en figuurlijk’ bouwt Stoffels Bleijenberg al bijna zeven decennia aan een fijnmazig klantennet. Met een team van 1000 schoonmaakmedewerkers verzorgen ze de schoonmaak in zes segmenten: kantoren, hotels, overheid, scholen, industrie en zorg. “Vakkennis en opleiden zijn belangrijk, ze blijken van essentieel belang. Met professionele schoonmaakmedewerkers en de juiste middelen en materialen bouw je ook aan een ergonomische en efficiënte manier van schoonmaken. Medewerkers zijn daardoor beter en langer inzetbaar. Schoonmaak is een geweldig mooi en dankbaar beroep. We zijn belangrijk voor de processen van organisaties en bedrijven. We zorgen er daarom voor dat onze afdeling commercie naadloos aansluit op de operatie, dat stemmen we aan de voorkant intern en met onze opdrachtgevers af.”

Toekomst van opleiden

Natuurlijk staat opleiden ten tijde van de coronapandemie stil, want als er al schoonmaakhelden over zijn, mag er geen fysiek contact zijn. Toch durft Richard een blik vooruit te werpen: “De toekomst van opleiden? Waar we naartoe gaan? We gaan een verdere digitale efficiëntieslag maken. In de hotelwereld is dat al gebeurd, bijvoorbeeld in de boekingsprocessen. Qua opleiden gaat dat ook gebeuren of is al gebeurd: waar je voorheen een boek had met uitleg, zijn er nu al instructievideo’s. Voor een aantal dingen is digitaal van waarde, maar je moet ook dingen kunnen doen. Schoonmaak blijft handwerk. Mooi dat UL-Team een professionele en ervaren organisatie is, met maatwerk en meewerken als basis. Zij passen hun opleiding aan op de omstandigheden. Dus ook op de ontwikkelingen. Nu en in de toekomst.”

Dit artikel is op 17 april gepubliceerd door Schoonmaakjournaal.