Handen wassen: doen en goed!

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen, die ervoor zorgen dat mensen gezond blijven. Handhygiëne speelt een belangrijke rol in jouw gezondheid en die van anderen. Niet voor niets hebben zorginstellingen hele protocollen over handhygiëne.

Handen wassen altijd doen

Onderzoek heeft aangetoond, dat de meeste ziekteverwekkers via de handen worden verspreid. Door dus regelmatig en op de juiste wijze je handen te wassen, kun je veel infecties voorkomen. Ook al ben je nog zo schoon, handen raken de hele dag van alles aan, ongeacht het werk wat je uitvoert. Als facilitair medewerker ben je veel in contact met anderen en hoort het regelmatig handenwassen een vast onderdeel te zijn van je werk. Niet alleen na toiletbezoek, maar ook na het eten, niezen of voor en na het werken met (rauwe) producten. Handen wassen hoort erbij en echt niet alleen in een zorginstelling!

10 seconden

Een goede wasbeurt heeft pas echt effect als je minimaal 10 seconden je duimen en vingers goed met zeep wrijft, voordat je afspoelt met water. Ook is het belangrijk om na het wassen, de kraan niet meer met je handen aan te raken, maar een papieren handdoekje te gebruiken. Desinfecterende zeep is niet nodig. Een desinfecterende handgel is een goed alternatief, als er geen stromend water aanwezig is.

Stappen voor een goede handhygiëne

Een goede handhygiëne bestaat uit de volgende stappen:

  • Draag tijdens het werk geen ringen en andere sieraden.
  • Was je handen onder stromend water.
  • Was je handen minimaal 10 seconden met (vloeibare) zeep. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen af met een droge, schone handdoek of nog liever met een papieren doekje.
  • Raak de kraan na het wassen niet meer aan, maar draai deze dicht met het papieren doekje. Anders worden jouw schone handen weer besmet door de kraan.

Handen wassen is essentieel en daarom onderdeel van onze praktijkopleidingen. Meer weten over handhygiëne? Mail  je vraag naar info@ul-team.nl  of bel 0345-544816.