Handhygiëne: grip op de wereld

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag, maar op 5 mei is ook de Internationale Dag van de Handhygiëne. Een dag om extra stil te staan bij de noodzaak van het goed wassen van je handen en om stil te staan van jouw handen ‘in functie’. Want als er iets is, wat we de afgelopen maanden hebben geleerd, dan is het handen wassen en handen desinfecteren. Naast de 1,5-meterafstand blijkt eens te meer handhygiëne cruciaal in deze coronatijd. We boffen dat we in een land leven waar we goed en makkelijk onze handen kunnen wassen. Maar het vereist wel bewustwording.

20 seconden

Als mens betreed je veel openbare gebouwen. Neem een supermarkt, sportgelegenheid of horecalocatie. En als facilitair medewerker kom je op veel plekken in een gebouw. Regelmatig handen wassen is superbelangrijk. Een goede wasbeurt heeft pas effect als je 20 seconden je duimen, vingers en polsen goed met zeep wrijft, voordat je afspoelt met water.

Omgeving handen wassen

Na een goede wasbeurt wil je niet je schone handen besmetten door het dichtdraaien van de kraan of het gebruik van een gemeenschappelijk handdoek. Dus kijk eens kritisch naar de omgeving waarin je jouw handen wast. Hoe doe je de kraan dicht en op welke wijze droog jij je handen? Een kraan met sensor of een ellebooghendel is ideaal, net als wegwerphanddoekjes. Kortom, probeer jouw schone handen schoon te houden en zo min mogelijk aan te raken.

Stappen handhygiëne

Schone handen in 10 stappen:
1. Draag tijdens het werk geen ringen en andere sieraden.
2. Maak je handen goed nat.
3. Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
4. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
5. Wrijf vingertoppen in en tussen de vingers.
6. Neem ook de polsen mee.
7. Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
8. Droog je handen met een papieren handdoekje.
9. Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
10. Raak de kraan na het wassen niet meer aan, maar draai deze dicht met het papieren doekje. Anders worden jouw schone handen weer besmet door de kraan.

Handhygiëne onderdeel van praktijkopleiding

Handhygiëne is meer dan alleen je handen wassen. Zorg met elkaar voor een omgeving, waarin schone handen, schoon blijven. Dat geeft echt effect: door handhygiëne weer grip op de wereld! Daarom was dit altijd al onderdeel van onze praktijkopleidingen. Meer weten over handhygiëne? Mail je vraag naar info@ul-team.nl of bel 0345-544816.

Dit blog is op 5 mei gepubliceerd door Schoonmaakjournaal.