Juist nu is vakkennis essentieel

Op 25 maart 2020 bestaat 10 jaar facilitair opleider UL-Team: een viering op gepaste wijze, want ook opleidingsorganisaties voelen het effect van het coronavirus. Immers, geen fysieke ontmoeting en geen klassikale training. Bovendien is schoonmaak een cruciaal en vitaal beroep, dus waar nodig en mogelijk, zijn onze schoonmaakhelden volop aan de bak. Met een vakdiploma op zak en met goede vakkennis, mede opgedaan door de kring van 27 enthousiaste en toegewijde, gespecialiseerde trainers van UL-Team.

Drieluik 10 jaar UL-Team

Als het coronavirus geluwd is, gaan Jan Bakker van Victoria Schoonmaakbedrijf, Rick Dillema van Westerveld en Richard van Zon van Stoffels Bleijenberg weer zo snel mogelijk met UL-Team aan de slag. Want opleiden is heel belangrijk. Voor de groei en bloei van de medewerker, het bedrijf en de opdrachtgever. In deel 1 van het drieluik ’10 jaar UL-Team’ Rick Dillema van Westerveld: “Opleiden biedt kansen: je kunt de pareltjes in je organisatie door laten stromen en je organisatie laten groeien op basis van het individu.”

Rick Dillema van Westerveld

Juist op het moment dat we Rick Dillema van Westerveld spreken, is hij druk met de communicatie richting de medewerkers. Het is vrijdag 13 maart. De overheid heeft net weer nieuwe adviezen en maatregelen afgekondigd. Toch heeft hij tijd voor ons gesprek. Dat siert en typeert Rick. Westerveld en UL-Team werken al vanaf het begin, tien jaar geleden, samen. “Hoe de samenwerking is ontstaan? Via Ron van der Meijden. Hij stelde Belinda Dekkers aan me voor, er was direct een klik. De wijze waarop UL-Team de zaken aanvliegt, met goede trainers, maatwerk en korte lijnen. Belinda snapt de markt. Het team van UL-Team denkt mee in kwaliteit. De backoffice is goed geregeld, je hoeft zelf nergens achteraan te gaan.”

Westerveld ontzorgt al 75 jaar

Ontzorgen is ook een missie van Westerveld: vanuit het hoofdkantoor in Hilversum bedient het 75-jarige schoonmaakbedrijf 300 opdrachtgevers in de metropoolregio Amsterdam en Utrecht. “Met de inrichting van de schoonmaak op locatie, de personele en financiële administratie, contractmanagement en opleiding ontzorgt Westerveld. Zaken waar u geen omkijken naar heeft”, aldus de uitleg op de website. “Daarentegen vestigen we juist wel met alle plezier de aandacht op de werkvloer. Uw werkvloer.”

Op dat plezier haakt Rick aan: “Op 1 maart bestaan we 75 jaar. Dat gaan we het hele jaar door vieren met onze medewerkers.. Het is mooi om te zien dat we met 800 medewerkers nog altijd een platte organisatie zijn met korte lijnen. De vaste kern met mensen in het middenkader, waarvan er al velen meer dan 25 jaar bij ons werken, zegt veel over de betrokkenheid bij ons bedrijf.”

Pareltjes door laten stromen

Waarom is opleiding zo belangrijk? Rick: “Je moet ervoor zorgen dat je wat je verkoopt ook kunt borgen. Veiligheid, professionaliteit, de technische kant van het schoonmaakvak, de ontwikkeling, binding en het vakmanschap; opleiden heeft zo veel in zich. En het biedt kansen: je kunt de pareltjes in je organisatie door laten stromen en je organisatie laten groeien op basis van het individu.”

Klassikaal en online opleiden

Basisopleidingen, opleidingen voor het middenkader, specialistische opleidingen als vloeronderhoud en hotelschoonmaak; Westerveld en UL-Team trekken hierin samen op. “We kiezen voor een combi-opleiding: klassikaal en online. Het eerste om elkaar te zien, ontmoeten en van elkaar te leren; het tweede is praktisch en efficiënt. In de toekomst zie ik daarin geen verandering: mensen willen en blijven elkaar ontmoeten. Ook maatwerk is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Ga je opleiden voor museumschoonmaak, dan is het beter om in een museum de opleiding te geven. Daar waar we bij klanten op kunnen leiden, doen we dat.”

Mensenbedrijf

Rick zat zelf ook in de schoolbanken. “Zeker, ik heb de basisopleiding schoonmaken voltooid. Net als alle collega’s op kantoor. Want starten we met een nieuwe, grote klant, dan gaan we twee weken met de schoonmaakcollega’s mee. Ja, ook ik en ook onze controller en de gehele backoffice. We zijn een mensenbedrijf. Als we onze medewerkers een goed gevoel geven door er te zijn op de momenten die ertoe doen, dan kunnen zij en wij groeien.”

“Onze medewerkers een goed gevoel geven door er te zijn op de momenten die ertoe doen, dan kunnen zij en wij groeien”

Dit artikel is op 26 maart gepubliceerd door Schoonmaakjournaal.