Steuntje in de rug

Onweerstaanbaar MVO project

Soms komen er projecten op je pad waar je direct een bijdrage aan wil leveren. Zo’n project is het onderwijs op VSO A.J. Schreuder, een school in Rotterdam voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze school heeft als missie om haar leerlingen (12- 20 jaar) zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Zowel tijdens hun vrije tijd, als in hun woonsituatie en op het werk.

Enthousiaste les

Angela Hartman is één van de docenten. Zij kende UL-Team al via de demo van onze online basisopleiding Schoonmaak. Zo kwamen we met elkaar in gesprek.

UL-Team heeft vervolgens een les bijgewoond (november 2018) op VSO A.J. Schreuder en we werden helemaal aangestoken door Angela’s enthousiasme. Daarom besloten we om haar werk te ondersteunen met gratis lesmaterialen.

Leren in heel kleine stapjes

Normaal gesproken krijgen medewerkers van een schoonmaakbedrijf in 5 dagdelen met gemak alle handelingen van de basisopleiding Schoonmaak onder de knie. Docente Angela en haar leerlingen hebben er een jaar voor nodig. Leren met een verstandelijke beperking kost tijd en gaat in heel kleine stapjes. Daar kan je wel wat ondersteuning bij gebruiken.

Pubers op weg naar beschut werk

Angela geeft les aan een specifieke doelgroep: 15- en 16- jarigen die een leerroute volgen, met als doel een beschutte arbeidsplek in een schoonmaakbedrijf of zorginstelling.

Haar lessen vinden plaats in een huiselijke omgeving, met kleine groepen. In deze ‘huiskamer’ kunnen de leerlingen alle schoonmaakhandelingen oefenen die nodig zijn voor schoonmaak in de thuiszorg. Van stofwissen tot het opmaken van een bed, maar ook taken als strijken en wassen. Uiteraard horen hier ook werknemersvaardigheden bij, zoals tandenpoetsen na het opstaan en op tijd komen.

Samen online leren: leuk en afwisselend

Voor Angela’s leerlingen werkt samen online leren erg goed. Zij ervaren het prettig en afwisselend om op audiovisuele wijze te leren. Dat gaat prima via het smartboard, waarop de video’s worden vertoond. Bij elk filmpje bespreken Angela en haar leerlingen – gezellig samen aan de keukentafel –  wat ze zien in de verschillende filmpjes en opdrachten. Stap voor stap bespreekt Angela alle onderdelen van de online lesjes.

Stinkende stofzuiger

Er komt van alles aan bod. Zo doen de leerlingen levendig hun zegje bij een foto van een schoonmaakmedewerkster die blijkbaar niet zo fris ruikt. De stofzuiger die een onaangenaam luchtje verspreidt, maar ook de persoonlijke verzorging van de medewerker, zoals een deo of schone en gestreken werkkleding worden uitbundig besproken.

Online steuntje in de rug

Bij UL-Team vinden we het geweldig om betrokken te zijn bij dit project en om het te kunnen ondersteunen. Zeker in het kader van ons MVO denken.

Wij hebben altijd de ontwikkeling van medewerkers voor ogen. Graag geven we daarbij een steuntje in de rug aan diegenen, die het extra nodig hebben. Daarom steunen we met plezier docente Angela Hartman van VSO A.J. Schreuderschool in haar werk.

Menselijk en betrokken, dat is UL-Team, facilitaire opleidingen en trainingen!