Wie geef jij een compliment?

Wat was de laatste keer dat jij een compliment gaf? Gisteren, vorige week of is het langer geleden? Jammer, want een compliment is de manier om de ander te laten weten dat je de ander ziet en waardeert. Het is eenvoudig om te doen en het kan voor de ander het hoogtepunt van de dag zijn. Want met een compliment laat je horen of zien, dat je oog en oor hebt voor het gedrag van de ander.

Een compliment betekent belangstelling en waardering tonen voor de ander. Jouw waardering laten merken, doe je niet alleen met je mond of toetsenbord, maar ook met je ogen, gezicht en handen. Juist die lichaamstaal maakt een compliment sterker. Een compliment uitspreken met jouw duim omhoog en een brede glimlach, zorgt ervoor dat jouw waardering beter overkomt. Want in alle vormen van communicatie geldt: ‘hoe je iets zegt, is belangrijker, dan wat je zegt’.

Start met een glimlach

Als je het spannend vindt, om een compliment uit te spreken, start dan met een compliment via lichaamstaal. Begin met glimlachen naar anderen. En je zult merken, dat dit ook effect heeft op jezelf. Want als je veel glimlacht, ga je het leven zonniger inzien en volgen complimenten bijna vanzelf.

Met een compliment toon je belangstelling voor de ander. Dit kun je doen door aandachtig te luisteren en tijd hiervoor vrij te maken. Juist bij luisteren gebruik je veel lichaamstaal, want luisteren doe je niet alleen met je oren. Jouw betrokkenheid toon je met je ogen, je wenkbrauwen, handen, mimiek en je stem.

Nationale complimentendag, doe je maandag mee?

Maandag 1 maart is het nationale complimentendag. Aan wie geef jij die dag een compliment? Met een compliment richt je jouw focus op zaken die goed gaan. Zo leer je op een positieve manier te kijken naar jouw omgeving, thuis en werk, en dat geeft jou weer een goed gevoel. Een win-win situatie!

Complimenten geven is een belangrijk onderdeel in de communicatie. Niet voor niets komt de techniek van het werken met complimenten terug in al onze communicatie- en leidinggevende trainingen. Meer weten? Mail je vraag naar info@ul-team.nl of bel 0345 544 816 voor meer informatie.