Wie geef jij vandaag een compliment?

Wat was de laatste keer dat jij een compliment gaf? Gisteren, vorige week of is het langer geleden? Jammer, want een compliment is de manier om de ander te laten weten dat je de ander ziet en waardeert. Het is eenvoudig om te doen en het kan voor de ander het hoogtepunt van de dag zijn. Want met een compliment laat je horen dat je oog en oor hebt voor het gedrag van de ander.

Met een compliment laat je jouw waardering voor het gedrag van de ander merken. Die ander kan iedereen uit je omgeving zijn: de collega die vaak koffie voor je haalt, je partner omdat hij/zij uit zichzelf de was in de machine stopt of jouw buur, die zo vaak pakketjes voor je aanneemt. Met een compliment laat je de ander weten dat je die kleine gebaren ziet en dat je het fijn vindt.

Een compliment ontvangen

De reactie van de ander op een compliment is meestal goed: een ‘dank je wel’, ‘graag gedaan’ of een grote glimlach. Het komt helaas ook voor, dat de ander bot of afwijzend reageert, door bijvoorbeeld te zeggen ‘dat het toch normaal is’. Daardoor zou je kunnen besluiten om complimenten voortaan maar achterwege te laten.

Ons advies: Niet doen! Want ook al hoor je de ander een negatief antwoord geven, dan zie je vaak wel ander gedrag. Iemand loopt net wat meer rechtop of doet nog meer zijn best voor je. Want een compliment geven is lastig, maar een compliment ontvangen, is zeker zo uitdagend.

Een positief gevoel voor ontvanger en gever

Bedenk dus dat als je het spannend vindt om een compliment te geven, het net zo uitdagend is om er een te ontvangen. Laat je dus niet weerhouden en begin gewoon! Want met een compliment richt je jouw focus op zaken die goed gaan. Zo leer je op een positieve manier te kijken naar jouw omgeving, thuis en werk, en dat geeft jou weer een goed gevoel. Een win-win situatie! Dus aan wie geef jij een compliment op dinsdag 1 maart?

Complimenten horen in het communicatieproces

Complimenten geven is een belangrijk onderdeel in de communicatie. Niet voor niets komt de techniek van het werken met complimenten terug in al onze communicatie- en leidinggevende trainingen. Meer weten? Mail je vraag naar info@ul-team.nl of bel 0345 544 816 voor meer informatie.